Zo zorg je voor een goede werk-privé balans op de werkvloer

Waarom nemen mensen ontslag? Dat is in de loop der jaren door allerlei bedrijven onderzocht. Vrijwel altijd staan werkdruk en stress in de top 10. Er is meer werk dan mensen aankunnen, zonder dat er uitzicht op verandering is. Wil je mensen behouden, zorg dan dus voor een goede werk-privé balans.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Een goede werk-privé balans is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer. Natuurlijk heeft deze zelf ook een aandeel: op tijd stoppen, laptop dicht buiten werktijden, in gesprek gaan als de workload te veel dreigt te worden. Maar als werkgever heb je dezelfde verantwoordelijkheid om een omgeving te creëren waarin dit kan. Ga eens voor jezelf na of er bij je bedrijf een cultuur heerst waarin het normaal is dat mensen meer werk hebben dan ze aankunnen binnen hun contracturen. Kijkt niemand gek op als er ’s avonds laat nog mail binnenkomt van collega’s? Is het doodgewoon als mensen blijven zitten terwijl het allang tijd is om thuis te zijn? Dan kan het goed zijn dat jullie met elkaar een cultuur in stand houden waarbij er een disbalans is tussen werk en privé.

Doorbreek zelf de cirkel
Voor werknemers is het lastig om deze cirkel te doorbreken. Je moet dan je kop boven het maaiveld uitsteken door te zeggen: “ik doe hier niet meer aan mee.” Hopelijk zijn er mensen die dat doen, maar maak het hen als werkgever makkelijk door dit zelf te doen. Neem geen genoegen met een cultuur waarin overwerken normaal is. Natuurlijk zijn er wel eens piekperiodes of uitzonderlijke momenten waarop je met elkaar de schouders eronder moet zetten. Maar communiceer dan ook dat dit om uitzonderingen gaat en waardeer de extra inzet openlijk. Daarmee laat je zien dat het niet normaal is.

Geef het goede voorbeeld
Als je als management de cirkel wil doorbreken dan gaat dat verder dan mensen vertellen dat het anders moet. Het vraagt ook iets van je eigen gedrag. Hoe laat verstuur jij zelf ’s avonds nog mails? Doe jij standaard de lichten uit op kantoor? Begin met het geven van het goede voorbeeld. En dan niet alleen voor de show door je mails uitgesteld te versturen op de volgende ochtend, maar door je eigen ontspanning echt tot prioriteit te maken. Ga op tijd naar huis en vraag je collega’s of ze ook meelopen richting de uitgang. Pak ’s avonds en in de weekenden zoveel mogelijk rust, hou de laptop dicht en doe andere dingen. Een ontspannen manager, ook in drukke tijden, helpt medewerkers meer bij het vinden van een werk-privé balans dan een manager die altijd maar aan het werk is.

“Het is nou eenmaal druk”
Wij hebben natuurlijk makkelijk praten. Ik hoor het je al zeggen. “Het kan gewoon niet anders. Het is nu eenmaal druk.” Natuurlijk is dat waar. Er ligt veel werk, mensen zijn moeilijk te vinden dus anderen vullen de gaten op. We snappen dat er veel te doen is en dat je dat niet altijd kunt laten liggen. Hou alleen wel goed in de gaten dat het niet normaal gaat worden. Zodra dat zo is gaan medewerkers en ook management niet terug naar een goede werk-privébalans wanneer de piekperiode mindert of wanneer er nieuwe collega’s zijn aangenomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de extra tijd die mensen werken goed te compenseren in tijd of geld. Als je merkt dat mensen thuis nog aan het werk zijn, stimuleer ze dan om deze tijd te compenseren.

Investeer
Goede mensen vinden is niet makkelijk, daar weten wij als recruiters alles van. Maar het kan wel. En met niet zoeken, vind je sowieso niemand. Wees dus niet bang om te investeren in extra personeel en het vinden daarvan. Die investering verdient zich dubbel en dwars terug als je medewerkers meer lucht krijgen. Neem je medewerkers mee in de zoektocht. Vraag hen wat zij denken dat er nodig is, betrek ze bij de sollicitatieprocedure en hou hen op de hoogte. Geef erkenning voor het feit dat de boog misschien te lang gespannen staat en laat zien dat je werkt aan een duurzame oplossing.

Wil je ondersteuning bij het vinden van extra schouders om het werk te dragen? KLOPT! HR & Recruitment helpt je graag bij het vinden van de juiste mensen. Neem contact met ons op, we horen graag van je.