Werk vinden via LinkedIn: zo doe je dat

Een baan vinden via een netwerk wordt, naast recruitmentbureaus en jobsites, steeds populairder. LinkedIn is een perfect platform om je netwerk uit te breiden en je aan een nieuwe baan te helpen. Hoe? We leggen het je uit.

Optimaliseer je profiel
Maak je profiel compleet. Zorg dat het volledig is ingevuld en dat potentiële werkgevers je werkervaring, opleiding en vaardigheden overzichtelijk kunnen terugvinden. Vergeet niet om zoekwoorden op te nemen in je profiel. Zo word je sneller gevonden

Belangrijk is ook een goede foto. Je hoeft echt geen fotograaf te boeken, maar zorg wel voor een toegankelijke smile en een neutrale achtergrond. Geen vakantiefoto’s dus.

Onder het kopje info schrijf je een pakkende samenvatting met jouw vaardigheden en wat je zoekt in een baan.

Breid je netwerk uit
LinkedIn maakt het je heel makkelijk om snel een groter netwerk te krijgen. Begin met mensen die je kent uit te nodigen; privé en zakelijk. Je kunt daarnaast lid worden van groepen die je interesse hebben en deelnemen aan gesprekken daar. De mensen waar je mee in gesprek raakt voeg je dan weer toe als connectie. Doe dit ook als er iemand van buiten je netwerk jouw content een like geeft of er op reageert.

Stuur nooit alleen maar een uitnodiging, maar doe er een kort berichtje bij. Dit vergroot de kans dat mensen je uitnodiging accepteren. Schrijf bijvoorbeeld iets als: “Bedankt voor je reactie op mijn bericht! Ik werk momenteel aan het uitbreiden van mijn netwerk, dus ik voeg je heel graag toe.” Als je wilt kun je natuurlijk nog noemen dat je je netwerk uitbreidt, omdat je werk zoekt.

Neem actief deel
Om gezien te worden en je netwerk uit te breiden zul je actief moeten zijn. Reageer op berichten die je interessant vindt en vooral op berichten waarin je iets van je expertise kunt laten zien. Je hoeft echt niet haantje de voorste overal te laten zien waar je goed in bent. Het kan prima subtiel door te vertellen hoe jij met iets zou omgaan, wat je over dit onderwerp gelezen hebt of gewoon door te bedanken voor een inzicht, te feliciteren of een vraag te stellen. En ook hier geldt: voeg de mensen toe die op je reageren en doe dit met een persoonlijk bericht.

Plaats zelf content
LinkedIn is heel geschikt om te laten zien wat jouw expertise is. Je kunt artikelen delen, jouw visie op een specifiek onderwerp geven of iets grappigs of actueels delen over jouw vakgebied. Zo laat je zien dat je weet waar je het over hebt. LinkedIn is een platform waar je niet alleen komt halen, maar ook komt brengen. Deel dus waardevolle content, dat betaalt zich altijd terug.

Schroom ook niet om te vertellen dat je werk zoekt in een post. Doe dit natuurlijk alleen als je het goed vindt dat iedereen dit weet. Je kunt ook een filter op je profielfoto zetten met #opentowork. Zo weten recruiters gelijk dat ze je kunnen benaderen.

Doe wat bij je past
LinkedIn is een krachtig hulpmiddel bij het vinden van een nieuwe baan. Met een goed profiel en betrokken en actief zijn zul je zien dat je snel contacten legt en je zichtbaarder wordt. Het belangrijkste is dat je doet wat bij je past. Reageer authentiek op anderen, sta open voor nieuwe contacten en profileer je niet anders dan je bent. Dan trek je de juiste banen aan.

Wil je hulp bij het vinden van een nieuwe baan? Laat het ons dan weten. We denken graag met je mee!