Een goede motivatiebrief schrijven? Jij kan het ook!

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Heel uitgebreid, juist kort, som je je ervaring op, of laat je dat aan je cv over? Je motivatiebrief moet in ieder geval iets laten zien van wie jij bent en niet alleen van wat je kunt. Aan het einde van dit blog heb je concrete tips over hoe je dat kunt doen.

Breng structuur aan
Zorg dat je motivatiebrief een kop en een staart heeft. Je begint met een korte inleiding waarin je vertelt waarom deze vacature je aandacht trok. In de inleiding geef je beknopt aan waarom jij denkt hierop aan te sluiten. Dit nodigt uit tot verder lezen.

In het middenstuk werk je dit uit. Geef hierbij concrete voorbeelden. Zoekt men een organisatietalent? Hou het dan niet vaag. Zoals: “Ik ben gewend te organiseren en ik vind het leuk om te doen.” Maar: “Afgelopen jaar was ik van A tot Z verantwoordelijk voor de organisatie van een klantevent met 100 bezoekers. Ik genoot ervan om het totaaloverzicht te hebben en ervoor te zorgen dat alles soepel verliep.”

Het middenstuk is ook de plek om iets meer over jezelf te vertellen. Welke eigenschappen heb je, wat vind je belangrijk in je werk, hoe werk je graag samen. Misschien heb je op je cv wel een korte profielschets staan. Die kun je, ook weer niet te lang, uitwerken in het middenstuk

Na het middenstuk sluit je af. In de afsluiting kun je nog eventuele praktische informatie over je beschikbaarheid kwijt. Maar het moet vooral triggeren om verder in gesprek te gaan.

Zorg voor een prikkelende afsluiting
De tijd dat je eindigt met: “Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben” is echt wel geweest. Ook “Ik licht mijn motivatie graag toe in een persoonlijk gesprek” is niet echt origineel. Er is niets mis mee, maar het kan sterker. De laatste zin blijft hangen, dus maak je hier niet te makkelijk vanaf.

Gebruik je sterkste eigenschap en combineer die met het laten zien van je enthousiasme. Bijvoorbeeld: “Ik kan niet wachten om mijn organisatietalent in te zetten voor de events van uw organisatie.”

Verwerk een call-to-action, oftewel; roep op om je uit te nodigen. Bijvoorbeeld: “Ik leg u graag meer uit over mijn motivatie en natuurlijk wil ik ook meer over uw organisatie weten. Een uitnodiging voor een gesprek zie ik dan ook met plezier tegemoet.”

Kies een neutrale toon voor je afsluiting. De groetjes doen is wat informeel, maar hoogachtend past ook niet meer. Met vriendelijke of hartelijke groeten is prima.

De don’ts op een rij
Een motivatiebrief is natuurlijk persoonlijk. De inhoud hangt af van je eigen schrijfstijl en smaak. Toch zijn er een paar zaken die je beter uit de weg kunt gaan:

  • Je cv herhalen in je motivatiebrief. Het is prima om werksituaties te gebruiken als voorbeeld. Maar hou het daar ook bij. De rest staat op je cv.
  • Vermijd standaard zinnen zoals “Hierbij reageer ik op de vacature van secretaresse die ik zag op Indeed.nl”
  • Containerbegrippen die niets over jou zeggen. Bijvoorbeeld nieuwe uitdaging, proactief, teamplayer, resultaatgericht. Leg liever met voorbeelden uit wat je bedoelt.
  • Onze size fits all. Als jouw brief past op dezelfde functie bij verschillende bedrijven, dan onderscheid je je niet. Laat het niet alleen over jou gaan, maar over jou in relatie tot het bedrijf. Wat spreekt je aan bij hen, waarom sluit je bij deze branche of bij dit team aan. Neem dus de tijd om je te verdiepen in de organisatie.
  • Te lange brief. Dat nodigt niet uit om in zijn geheel te lezen. Zonde van je moeite dus. Wees duidelijk, maar beknopt. Schrap herhalingen en kort lange zinnen in.
  • Spelfouten. Ben je geen held met d’tjes en t’tjes? Laat je brief dan even door iemand nakijken.


Met deze tips lukt het je vast om een goede motivatiebrief te schrijven. Het doel is natuurlijk om op gesprek te komen. Dat kan ook met de hulp van KLOPT! Wij kennen veel interessante opdrachtgevers en helpen je om jezelf onder de aandacht te brengen bij hen. Interesse om via ons aan het werk te gaan? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!