Stel altijd deze 6 vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Je mag op gesprek komen, top! Hoe bereid je je sollicitatiegesprek voor? Allereerst natuurlijk door te bedenken welke vragen er gesteld kunnen worden en welk antwoord je daarop wilt geven. Maar, vergeet niet zelf ook goede vragen te stellen. Welke vragen dit zijn lees je in dit blog.

 

 

Soms is een sollicitatiegesprek eenrichtingverkeer. De werkgever stelt vragen, de sollicitant geeft de antwoorden. En aan het eind van gesprekken bepaalt het bedrijf wie er is aangenomen. Een goed sollicitatiegesprek is niet een vragenvuur, maar een echt gesprek. Een dialoog dus. Zorg daarom dat je zelf ook duidelijk hebt wat je belangrijk vindt aan je volgende baan en werkgever. Naast de arbeidsvoorwaarden natuurlijk. De volgende vragen helpen daarbij.

1 – Hoe ziet de inwerkperiode eruit?
Hou je ervan om in het diepe gegooid te worden? Of liever een goed gevuld inwerkprogramma met duidelijke opdrachten? Er is geen goed of fout. Maar wat past bij je en hoe heeft je toekomstige werkgever het voor ogen? Er is maar één manier om daar achter te komen. Vragen!

2 – Hoe draagt deze baan bij aan het doel van het bedrijf?
Niets zo demotiverend als een klein schakeltje zijn in een groot geheel, zonder te weten waar je aan bijdraagt. Waar werken jullie met elkaar naartoe? Waarom? Wat is jouw rol daarin? En die van je directe collega’s? Praat eens door over waarom het bedrijf doet wat ze doen, of waarom het team werkt waaraan ze werken. Zo krijg je een beter beeld van wat jouw toegevoegde waarde wordt in deze functie. En zo kun je inschatten of je je talent daarvoor wilt inzetten.

3 – Welke vraagstukken liggen er op me te wachten?
Als je ervan houdt om ergens je tanden in te zetten dan is het goed om te weten wat dat is. Solliciteer je op een IT-functie en ligt er een vraagstuk om volledig in de cloud of remote te gaan werken? Kom je praten over een functie op een marketingafdeling en moet er een nieuwe huisstijl komen? Door te vragen naar de vraagstukken, kun je inschatten wat er speelt en of jij de kans krijgt om daar aan mee te werken. En natuurlijk of het onderwerpen zijn die je interessant vindt.

4 – Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
Het lijkt een open deur, maar toch komt dit onderwerp in veel gesprekken niet aan bod. Doorgroei is niet zaligmakend, maar door er over te praten weet je waar je aan toe bent. En bedenk: doorgroei hoeft niet per se te beteken dat je omhoog klimt op de ladder. Misschien is doorgroei voor jou ook verbreden van je kennis door op den duur uitdagende projecten op te pakken. Of door je te specialiseren. Vraag dus naar hoe het bedrijf hier naar kijkt.

5 – Wordt er flexibel gewerkt?
Zeker als je valt onder de generatie Z of millennials dan is de kans groot dat je tijd- en plaats onafhankelijk werken belangrijk vindt. Dus: hoe zit het met die thuiswerkplek? Of word je alle dagen op kantoor verwacht? Gaat het erom dat je je uren overdag maakt? Of kun je ook ’s avonds werken als je overdag een keer iets anders wilt doen. Bedenk wat voor jou belangrijk is en bespreek wat er kan.

6 – Hoe ziet het team eruit?
Er worden nog steeds veel sollicitatiegesprekken met alleen managers en HR gevoerd. Moet je je voorstellen: je begint met je nieuwe baan en pas op je eerste dag kom je erachter dat je je helemaal niet prettig voelt in je nieuwe team. Vraag dus altijd naar het team: hoe groot is het, wat voor mensen zijn het, hoe is de sfeer, hoe wordt er feedback gegeven? Ik kan nog wel even doorgaan, maar het belangrijkste: vraag of je kennis kunt maken voordat je beslist of je de baan accepteert.

Dus: bereid je niet alleen voor op antwoorden die jij moet geven, maar ook op vragen die je stelt. Bedenk wat belangrijk is voor jou en stem je vragen daarop af. Extra voordeel: je maakt een goede beurt bij je toekomstige werkgever. Een sollicitant die geen vragen stelt wordt al snel als niet proactief of geïnteresseerd gezien. En vinden ze je vragen juist lastig? Dan is het de vraag of dit de werkgever voor jou is.

Wil jij deze tips in de praktijk brengen? Zoek je een toffe, nieuwe baan? Neem dan contact met ons op. We kijken graag welke vacature bij je past en helpen je bij de voorbereiding op het gesprek.