5 vooroordelen over uitzendkrachten (en waarom ze onzin zijn)

Uitzendkrachten hebben geen binding met je organisatie, ze zijn minder gekwalificeerd en ze zijn zo weer weg als ze iets beters kunnen vinden. Er zijn hardnekkige vooroordelen over uitzendkrachten. Tijd om die eens te ontkrachten. Wij bemiddelen al jaren in uitzendkrachten en dat is niet voor niets.

Vooroordeel #1: Uitzendkrachten zijn onbetrouwbaar
Uitzendkrachten zijn net als vaste medewerkers erop uit om hun werk goed te doen. Misschien nog wel meer dan vaste medewerkers. Als je kans wil maken om vanuit uitzendwerk een vaste baan te krijgen, zul je je namelijk moeten bewijzen. Uitzendkrachten stellen zich daarom vaak extra flexibel op en doen hun best om opgenomen te worden in een team. En dat is lang niet altijd makkelijk als je bekeken wordt als de uitzendkracht die toch maar tijdelijk blijft.

Vooroordeel #2: Uitzendkrachten doen alleen maar tijdelijk werk
Uitzendwerk hoeft helemaal niet tijdelijk te zijn. Soms begint het wel zo, als vervanging van ziekte of bij drukte, maar vaak wordt een uitzendkracht vooral gevraagd omdat er een vacature is. Een heel groot deel van de uitzendkrachten die we bij KLOPT! bemiddelen gaat uiteindelijk in vaste dienst bij de opdrachtgever. Uiteindelijk gaat het om de juiste persoon op de juiste plek, niet om hoe iemand binnen is gekomen.

Vooroordeel #3: Een uitzendkracht verdient minder
Dat zou niet zo mogen zijn. Als een uitzendkracht hetzelfde werk doet als een medewerker in vaste dienst, dan moeten ze ook hetzelfde betaald krijgen. Dat is geregeld in de wet. Sterker nog, uitzendkrachten hebben ook recht op dezelfde atv-dagen, overwerktoeslag, reiskosten en loonsverhoging. Helaas zijn er bedrijven die naar mazen in de wet zoeken en uitzendkrachten toch minder betalen. Werk je als uitzendkracht, wees daar dus alert op.

Vooroordeel #4: Uitzendkrachten zijn minder goed in hun werk
Als het je niet lukt om ergens in dienst te komen, dan ben je vast niet goed in je werk. Dit is een veelgehoord vooroordeel. Veel mensen kiezen er voor om op uitzendbasis te werken. Omdat ze veel verschillende werkervaring op willen doen, omdat ze flexibiliteit willen of omdat ze gebruik willen maken van de expertise van recruiters voor het vinden van een fijne baan.

Uiteindelijk zijn uitzendkrachten dezelfde mensen als vaste krachten, met dezelfde opleidingen en ervaring en met kwaliteiten en ontwikkelpunten. Het zijn net mensen 😉. Vaak zijn ze nog wat proactiever ook. Ze komen namelijk in een werkomgeving waarin ze zich het werk meestal snel eigen moeten maken.

Vooroordeel #5: Uitzendkrachten zijn niet loyaal
Uitzendkrachten hebben natuurlijk nog geen lange geschiedenis met een bedrijf als ze starten, maar dat betekent echt niet dat ze weg zijn zodra ze ergens anders een euro meer kunnen verdienen. Ook voor uitzendkrachten geldt dat ze graag iets opbouwen met een bedrijf en met collega’s en dat ze hier tijd in steken. Bij KLOPT! werken we regelmatig met uitzendkrachten die inspringen bij een zwangerschapsverlof of ziekte. In plaats van kiezen voor zekerheid, van een andere baan die voorbij komt, blijven de uitzendkrachten net zo lang als nodig is. Net als vaste medewerkers willen ook uitzendkrachten hun woord nakomen.

Kortom: het is hoog tijd om de vooroordelen over uitzendkrachten achter ons te laten. Natuurlijk zijn er altijd mensen die hun afspraken niet nakomen of het werk toch niet aankunnen. Die zijn er onder uitzendkrachten, maar ook onder vast personeel. Uitzendkrachten zijn mensen met dezelfde intenties, ambities en kwaliteiten als vaste medewerkers. Ze zetten ze alleen anders in. En dat heeft alleen maar voordelen in plaats van vooroordelen.

Wil je zelf aan het werk als uitzendkracht? Of zoek je juist iemand die flexibel, gemotiveerd en gekwalificeerd is? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!