Voordat je de tips krijgt: wie zijn nu eigenlijk millennials? Millennials worden ook wel generatie Y genoemd. Ze zijn geboren tussen ongeveer 1980 en 1995. En hoewel natuurlijk opvoeding en karakter ook te maken hebben met hoe iemand in het leven staat, zijn er wel overeenkomsten te vinden tussen werknemers die in deze generatie vallen. Handig om in te zetten bij het werven van millennials. De tips op een rij:
1- Zorg voor een goede online ervaring
Het grootste deel van de millennials is geboren in het digitale tijdperk. Dit betekent dat ze gewend zijn om alles online te doen. Zorg dus voor een soepele online sollicitatie-ervaring. Dat begint ermee dat solliciteren makkelijk kan vanaf een mobiele telefoon. Snelle laadtijd, geen lange formulieren en een tekst die goed leesbaar is op een telefoon. Vraag dus niet om hele uitgebreide sollicitatiepagina’s in te vullen en bestanden te uploaden, als solliciteren via LinkedIn ook volstaat.
2- Vertel waar je bedrijf voor staat
Wat draagt je bedrijf bij? Zingeving is voor millennials over het algemeen belangrijker dan bij de generatie ervoor. Daag jezelf dus uit om na te denken over het zogenaamde “why” en breng dit vervolgens over in je wervingscampagne. Dat hoeft echt niet altijd heel idealistisch te zijn, maar je sollicitant wil wel weten waarom je doet wat je doet.
3- Stimuleer samenwerking
Projectgroepen, sessies met peers, online en live ontmoetingen. Millennials gaan voor persoonlijke relaties en komen samen tot prachtige ideeën. Gebruik dat door samenwerking te faciliteren en te stimuleren. Je kunt in je werving bijvoorbeeld al voorbeelden noemen van projecten waar de sollicitant samen met anderen aan gaat werken als hij bij jou komt werken.
4- Reageer snel
Het is niet per se zo dat millennials altijd ongeduldig zijn. Dat is een hardnekkig vooroordeel. Ze zijn gewoon snelheid gewend en zijn zelf ook snel. Dit komt vooral door hun digitale roots. Even een appje, een kort mailtje of dm (direct message, voor de niet-millennials 😉): ze doen het de hele dag door. Het draagt bij aan het imago van je bedrijf als je snel reageert en een vlotte sollicitatieprocedure hebt.
5- Geef toekomstperspectief
Ontwikkeling is belangrijk voor deze generatie. Voor een deel is dat groei in de hoogte, maar er is ook een idealistischere groep. Zij gaan weer meer voor persoonlijke groei. Zorg dat je goed in kaart hebt wat de ontwikkelbehoeften zijn en biedt daar perspectief op. Of duidelijkheid als het er niet is. Dit geldt overigens ook voor salaris. Vooral het jongere deel van deze generatie ervaart moeite om aan een woning te komen. Geld is niet het belangrijkste. Uitdagend en zinvol werk, fijne collega’s en dito werkomstandigheden zijn vaak belangrijker. Maar… dat salaris hebben ze wel nodig om kans te maken op een woning. Wees dus in je werving al duidelijk wat je kunt bieden aan perspectief.
6- Zet ontwikkeling in de spotlights
Omdat millennials zich graag willen ontwikkelen, waarderen ze begeleiding en coaching daarbij ook. Leg tijdens de werving uit wat je op dat gebied te bieden hebt. Vertel ze over professionalisering en hoe jullie dat aanpakken binnen je organisatie. Zet quotes over dit onderwerp van andere werknemers in je vacaturetekst of laat ze er iets over vertellen in een vacaturefilmpje. Dit laat zien dat je ontwikkeling serieus neemt.
7- Wees flexibel
Laat je in je werving zien als een flexibele werkgever. En zorg natuurlijk dat je dit in de praktijk ook bent. Flexibiliteit in de breedste zin van het woord gaat je helpen om deze generatie aan je te binden. Wees dus flexibel in werkplaats en werktijden. Dit vraagt best wat van managers. Ze zullen meer moeten sturen op output en minder op input. Het gaat niet om waar en wanneer ze de uren maken, maar om wat ze gedaan krijgen. En met wat vrijheid kan dat zomaar meer zijn dan je denkt.
Maar wees ook flexibel in bijvoorbeeld gebruik van social media in werktijd. Natuurlijk gaat de kwaliteit van het werk voor, maar millennials zijn opgegroeid terwijl ze van alles tegelijk deden. Chatten via MSN, muziek luisteren, berichtjes versturen en ondertussen voor een repetitie leren deden ze op school al tegelijk. Durf de teugels wat te laten vieren en maak je er niet te druk om als werk en privé wat door elkaar lopen.
Kijk vooral naar de kansen
Op millennials rust een flink stigma: ze zouden lui zijn, niet doorzetten, alles op een presenteerblaadje verwachten en geen geduld hebben. Misschien ben ik zelf als oudere millennial subjectief, maar ik zie vooral de voordelen van deze generatie. Ze willen graag leren, kunnen veel tegelijk en ze staan open voor coaching en begeleiding. Kijk dus naar de kansen van deze generatie en speel daarop in. Bijvoorbeeld door in je werving nadruk te leggen op wat ze belangrijk vinden. Maar zorg dan ook dat je het waarmaakt; het is geen marketingtruc. Als je jezelf profileert als een flexibele organisatie met volop ontwikkelingskansen, wees dan ook die werkgever. Put your money, where your mouth is.