Functie-eisen: wat benoem je wel en wat niet? Schrijf je al je eisen en wensen op, in de hoop zo de perfecte kandidaat te vinden? Of benoem je alleen je absolute eisen om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken? In deze krappe arbeidsmarkt kun je niet langer vasthouden aan lijsten vol met bulletpoints. En de vraag is of je dat moet willen. Laat los wat niet echt nodig is, ga in gesprek en laat de sollicitant je verrassen. In dit blog: de do’s en don’ts van functie-eisen.
Op LinkedIn hield ik onlangs een poll over dit onderwerp. Zo’n 60% van de mensen die reageerden, ziet het liefst een combinatie van wensen en eisen. Ongeveer 30% benoemt het liefste alleen de eisen. De overige 10% somt het liefste alles wat er te wensen valt op.
Muur van functie-eisen.
Uit de poll blijkt het al: zoveel mensen, zoveel meningen. Voor mij is het belangrijkste om sollicitanten open tegemoet te treden. Een dikke don’ts is daarom voor mij een enorme opsomming van functie-eisen. Het werkt niet motiverend om te reageren als er een muur van eisen op een sollicitant afkomt. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:
- Vijf jaar werkervaring in een vergelijkbare functie
- Afgeronde hbo-opleiding
- Ervaring met computerprogramma X
- Affiniteit met onze doelgroep
- Ervaring met werken in een klantgerichte omgeving
- Flexibel
- Geen 9 – 5 mentaliteit
- Proactieve houding
- Je kunt zowel zelfstand als in teamverband werken
- Communicatief vaardig, zowel mondeling als schriftelijk
Ik begrijp heel goed dat je graag de flexibele, enorm ervaren, proactieve, niet te stoppen mastermind wil binnen hengelen. Maar die zijn schaars. Zelfs de wat minder ervaren, minder proactieve en wel te stoppen masterminds zijn schaars. Hoe meer eisen je stelt, hoe groter de kans is dat een sollicitant afhaakt.
Helaas zijn kandidaat vaak meer bescheiden dan overmoedig. Stel dus geen enorme lijst van eisen op, maar verwerk sommige wensen ook in je tekst. Wil je per se dat iemand proactief is, dan volstaat een zin in de omschrijving ook. Bijvoorbeeld: “Doordat jij werk ziet liggen en niet afwacht zorg je voor een snelle afhandeling van de orders.”
Functie-eisen in een krappe arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is krap. Dat betekent dat je nu eenmaal minder te kiezen hebt. Je hoeft echt niet iemand aan te nemen die niet goed aansluit, maar je zult wel een breder publiek moeten aanspreken. Bekijk daarom heel goed welke harde eisen je hebt. Waar kun je echt niet zonder kan leven, wat zijn de dealbreakers?
Dat kan bijvoorbeeld zitten in kennis van een software voor een IT’er. Maar een gebrek aan kennis van diezelfde software voor een administratief medewerker hoeft geen ramp te zijn. Dit is te leren. Rijbewijs B voor een accountmanager die veel naar bedrijven gaat is logisch. Maar moet die accountmanager ook per se al in dezelfde branche gewerkt hebben? Of ga je voor iemand die leerbaar is? Kortom: denk goed na over wat echt nodig is en noteer die eisen.
Nicol Tadema, directeur bij Voor Tekst zette onder mijn poll over functie-eisen een reactie die me aansprak en die goed verwoord hoe ik het ook zie. “Het grootste afhaakmoment in een vacaturetekst zit in de vereisten. 48% haakt af bij het zien van een irreële vereistenlijst. Logisch want in deze fase draait het niet om wat een werkgever. It's all about the kandidates. Helemaal in deze zwaar overspannen arbeidsmarkt begrijp ik het echt niet als je in een vacaturetekst begint over voorkeuren. Met een beetje geluk (en een kneitergoede tekst) ontvang je misschien meerdere sollicitaties. Als er dan op die cv's van sollicitanten iets terugkomt wat een pre voor de rol is, bel je die kandidaat toch gewoon als allereerste.”
Vijf jaar werkervaring in dezelfde functie?
Een van de eisen die ik veel terugzie is het aantal jaar werkervaring in dezelfde functie. Als je geneigd bent om dit te vragen, overweeg dan eens goed waarom je dat doet. Wil je zekerheid dat iemand al kan wat hij bij jou gaat doen? Daar is op zich niets mis mee. Er ligt nu eenmaal werk dat gedaan moet worden. Het is natuurlijk heel fijn als de nieuwe medewerker dit door ervaring snel oppakt. Vergeet alleen niet dat je daarmee een groep uitsluit die in potentie dit werk ook heel goed kan doen. Ga je voor ervaring of ga je voor potentie?
Realiseer je bij eisen over werkervaring dat de huidige generatie sollicitanten niet zo snel kiest voor weer dezelfde baan. Als iemand al vijf jaar dit werk heeft gedaan, waarom dan solliciteren op een functie waarin je exact hetzelfde gaat doen als in je huidige functie? En wil je dat als bedrijf ook eigenlijk wel? Of is het goed als er een frisse wind met andere werkervaring waait? Stel jezelf die vragen voordat je uit gewoonte eisen aan werkervaring stelt. Zo maak je een bewuste keuze.
De do’s en don’ts op een rijtje
Een vacaturetekst – en dus ook de functie-eisen – blijven natuurlijk persoonlijk. Er zijn geen regels. Kijk dus wat bij jouw bedrijf past. Rekening houdend met de krapte op de arbeidsmarkt en met een nieuwe generatie sollicitanten adviseer ik het volgende rijtje van do’s en don’ts:
- Laat los wat niet echt nodig is, maar ga in gesprek met je sollicitant. Laat je verrassen.
- Benoem in de functie-eisen de harde eisen zoals bepaalde diploma’s of certificaten, rijbewijs, VOG, onmisbare ervaring.
- Vermijd lange opsommingen en probeer het te houden bij drie of vier bulletpoints.
- Verwerk soft skills in de rest van de tekst.
- Zet je toch soft skills in de functie-eisen, blijf dan weg bij clichés. Flexibel? Wat bedoel je, waarom moet iemand flexibel zijn? Proactief? Dat is vanzelfsprekend. Zoek het in vaardigheden die minder algemeen en echt van toepassing op de specifieke functie zijn.