In 6 stappen naar een goede vacaturetekst

Als wij een vacature binnenkrijgen, gaan we naar onze klanten om te bespreken wat ze precies zoeken. Maar sollicitanten kunnen dat niet. Die moeten het van je vacaturetekst hebben. Wil je dat de juiste kandidaten reageren, dan is een goede vacaturetekst onmisbaar. Met deze 6 “regels” maak je prettig leesbare vacatureteksten.

1. Ken je ideale kandidaat

Wie zoek je nu eigenlijk? Maak dat heel concreet. Van ervaring en vaardigheden tot persoonlijkheidskenmerken. Als je weet wie je wilt bereiken, dan weet je namelijk ook hoe je moet schrijven. Bedenk dus: wat spreekt deze persoon aan? Gaat het om doorgroeimogelijkheden, salaris of werkinhoud? Wat zou deze persoon overtuigen om over te stappen naar jouw bedrijf? Pas je schrijfstijl en toon hierop aan, maar zorg wel dat deze aansluit bij de werkelijke bedrijfscultuur. Dus niet ineens heel hip en Coolblue-achtige vacatureteksten schrijven als je bedrijf dat niet waarmaakt in de praktijk. 

2. Vraag info van mensen die het werk al doen

Deze stap slaan veel bedrijven over, maar het is echt een cruciale. Recycle alsjeblieft niet een oude tekst die gebaseerd is op de officiële functiebeschrijving. Dit maakt je vacaturetekst niet authentiek en opvallend. Ga in gesprek met iemand die de functie nu doet, heeft gedaan of er veel van weet en vraag ze het hemd van het lijf. Wat doe je de hele dag, wat is daar leuk aan, wat is minder leuk, hoe is het om in jullie team te werken, staan er interessante uitdagingen op de agenda de komende tijd? Al die info gebruik je als basis voor de vacaturetekst. 

3. Kort, korter, kortst

We zijn allemaal steeds minder in staat om lange stukken tekst te lezen. Zeker bij latent zoekende mensen, die je dus echt over de streep moet trekken, moet je snel de aandacht grijpen. Schrappen dus en snel tot je punt komen. Hou er rekening mee dat lange lijsten met bulletpoints niet goed gelezen worden. Bedenk daarom bijvoorbeeld bij je functie-eisen wat je echt nodig vindt. Sommige dingen zijn zo logisch dat je ze niet hoeft te benoemen. En de hele historie van je bedrijf hoort niet thuis in een vacaturetekst. De sollicitanten die daarin geïnteresseerd zijn weten de weg naar je website wel te vinden. 

4. Denk vanuit de sollicitant

Veel vacatureteksten beginnen met te vertellen wij het bedrijf er zelf aan heeft als de sollicitant bij hen komt werken. Wil je meehelpen om onze administratie op orde krijgen? Ben je zelfstandig en secuur en hou je van organiseren? Draai het om en begin te vertellen waarom ze echt bij jou moeten komen werken. Wat dat is, hangt heel sterk af van je doelgroep. Terug naar punt 1 dus: zorg dat je die kent. Zoek je vakkenvullers, dan is flexibel werken en salaris belangrijk. Zoek je iemand die echt een maatschappelijke bijdrage wil leveren, dan begin je daarmee. 

5. Benoem het salaris

Dit vinden veel bedrijven heel spannend. Want voor je het weet heb je allemaal brieven van mensen die voor het salaris komen. En dat moeten we niet hebben. Maar wist je dat een vacaturetekst met salaris meer reacties krijgt dan die zonder? Dat is logisch, want mensen hebben nu eenmaal geld nodig om te leven. En ze moeten weten of ze het kunnen betalen om de overstap naar jouw bedrijf te maken. Je wil er niet pas na een sollicitatiegesprek (of misschien wel meer) achter komen dat jullie te ver uit elkaar liggen. En ook niet onbelangrijk: als je geen salaris in je vacaturetekst benoemt, daalt je ranking in Google for jobs. 

6. Vermijd “leuke” functietitels

De verleiding is groot om de functietitel uit je interne functiebeschrijving over te nemen. Maar zoekt een kandidaat echt naar een "talent acquisition manager" of toch eerder naar "recruiter"? Pas ook op met creatieve functietitels. Een administratief medewerker zoekt niet op "bureaukampioen” en een software-developer niet op “code-tovenaar”. Onderzoek waar je doelgroep écht naar zoekt met tools zoals Google Trends (filter op vacatures) of Ubersuggest en gebruik die termen. 

Volg je deze 6 regels bij het schrijven van je vacaturetekst, dan gaan je teksten er zeker weten professioneler uitzien en beter gelezen worden. Wil je eigenlijk helemaal geen tekst schrijven en de werving uit handen geven? Ook dat kan natuurlijk. Neem contact met ons op, dan bespreken we wat we voor je kunnen doen.