Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Sollicitatiegesprekken zorgen ervoor dat je veel waardevolle informatie krijgt. Bovendien krijgt de sollicitant ook een goed beeld van jouw bedrijf en de functie. Goede vragen stellen helpt jullie hier allebei mee.
Een goede vraag is dan niet: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” Je vraagt iemand iets te voorspellen op basis van onvoldoende informatie. Ze kennen jou en je bedrijf nog helemaal niet. Er zijn factoren in hun eigen leven die meespelen. Er is eigenlijk geen goed antwoord op deze vraag en bovendien zegt het weinig over of iemand geschikt is voor de baan.
Een goed alternatief is: Wat wil je nog graag leren of bereiken? Kun je uitleggen of en hoe deze functie daarbij past?
Wat zou je doen als je 1000 tennisballen wint?
Een klassieker: de brainteaser. Je geeft de sollicitant een onzin-situatie en kijkt hoe ze er op reageren. Ik hoorde ooit de vraag: wat zou je doen als je 1000 tennisballen wint? Iemand die ze verkoopt past dan goed op een commerciële functie, terwijl iemand die ze weggeeft beter in een sociale functie zou passen. Het antwoord op deze vraag heeft weinig te maken met of mensen succesvol zijn in de functie. Ja, het zegt iets over hoe ze denken, maar het geeft een onvolkomen beeld van iemands vaardigheden.
Ook kan het de sollicitant verwarren: wat wordt er van me verwacht, waarom vragen ze dit, is er een goed en fout antwoord? Hierdoor zegt iemand zomaar iets wat helemaal niet aansluit bij wat jij boven tafel probeert te krijgen.
Een alternatief is: Kun je iets vertellen over je commerciële (of sociale, creatieve enz.) vaardigheden en kun je hier een concreet voorbeeld bij geven?
Wat zijn je positieve en je negatieve eigenschappen?
Dit is in de kern geen slechte vraag. Het nadeel is dat het enorm uitnodigt tot standaard antwoorden. De positieve eigenschap is vaak dat mensen altijd bereid zijn om een ander te helpen, negatieve eigenschap is dat ze geen nee kunnen zeggen. Nu weet je nog niet zo heel veel.
Goede alternatieven zijn: tegen welke uitdagingen liep je aan in je vorige baan en hoe heb je dit opgelost? Waar ben je trots op en waarom? Welke vaardigheden of kennis zou je nog willen uitbreiden en waarom?
Wat weet je over ons bedrijf?
Dit voelt altijd als een soort quizvraag. Door de vraag zo te stellen geef je de sollicitant de vraag op een examen te zitten. Alsof je controleert of de sollicitant de website wel grondig heeft bekeken, want dat zegt dan iets over oprechte interesse.
Dat iemand je website heeft doorgespit betekent overigens niet dat het de juiste kandidaat is. En dat iemand hem vluchtig bekeken heeft, betekent niet dat het een ongeschikte kandidaat is.
Als je wil weten of iemand echt geïnteresseerd is in je bedrijf dan kun je beter vragen: wat spreekt je aan in onze organisatie, op basis van wat je er tot nu toe van weet? Waarom denk je dat je bij dit bedrijf past? Zoek je het meer in de inhoud, dan kun je vragen naar hun visie op ontwikkelingen in het vakgebied.
Extra tips voor een goed gesprek
Nu heb je duidelijk welke vragen je beter kunt schrappen en wat een goed alternatief is. Er zijn nog een paar dingen om op te letten.
Zorg voor een open sfeer. Sollicitatiegesprekken hebben vaak een wat formeel karakter. Zelfs de grootste grapjassen worden ineens heel anders en creëren een zakelijke, afstandelijke sfeer. Nu moet je natuurlijk wel gewoon professioneel blijven, maar doe wel je best om een ontspannen sfeer te krijgen. De sollicitant laat dan ook eerder het achterste van zijn tong zien.
Kijk verder dan ervaring en opleiding. Natuurlijk heb je het over wat iemand kan en geleerd heeft. Maar vraag ook door op wie mensen zijn. Dit geeft je een heel goed inzicht in welke potentie ze hebben. Welke hordes hebben ze moeten overwinnen, hoe gingen ze daarmee om, wat hebben ze privé en zakelijk als les meegenomen?
Een sollicitatiegesprek is geen vragenvuur. Zie het als een gesprek met een kop koffie waarin je iemand beter leert kennen. Uiteraard stuur je het gesprek wel in een zakelijke richting. Heb het vooral over je vakgebied: uitdagingen, trends, wat is jouw visie en hoe kijkt de sollicitant daarnaar. Als je de geijkte vragen loslaat en het ziet als een gelijkwaardig gesprek, dan zul je zien dat je veel meer te weten komt.
Wil je hulp bij het voeren van sollicitatiegesprekken of geef je de selectie liever uit handen? Neem contact met ons op. We denken graag mee!