Starter op de arbeidsmarkt? Zo zie je door de bomen het bos

Als starter op de arbeidsmarkt ligt de wereld aan je voeten lijkt het. Door krapte op de arbeidsmarkt heb je veel keuze. Maar dat kan het ook moeilijker maken om door de bomen het bos nog te zien. In dit blog vertellen we je hoe je slimme keuzes maakt. Ideaal als je net op de arbeidsmarkt bent, maar ook voor de “veteranen” handig.

Ga voor sfeer en bedrijfscultuur
Hoe je je voelt als je achter je bureau zit of op de werkvloer staat is enorm belangrijk. Misschien nog wel belangrijker dan €100,- meer of minder salaris. Interesse in een bedrijf? Let eens op hoe er gecommuniceerd wordt op social media en in vacatureteksten. Ga je op gesprek? Let dan op de sfeer. Word je blij van de mensen, hoe gaan ze met elkaar om, hoe gaan leidinggevenden om met werknemers? Staar je niet alleen blind op functietitel en arbeidsvoorwaarden, maar onderzoek of het bedrijf bij je past qua sfeer en bedrijfscultuur.

Ken je waarde
Je komt gewapend met actuele kennis en een frisse blik de arbeidsmarkt op. Dat is super waardevol. Je salaris en inhoud van je functie mogen hier dus prima op aansluiten. Bedenk aan de andere kant wel dat iedereen ergens moet beginnen. Je start niet op je eindbestemming en je hoeft geen keuzes voor het leven te maken. Focus je dus op bedrijven waar je iets kunt leren en waarin je kunt groeien in je werk.

Doe wat huiswerk
Kennis is macht. We noemden al eerder de bedrijfscultuur, maar verdiep je ook eens in wat anderen vinden van bedrijven die je aanspreken. Platforms zoals Glassdoor en LinkedIn geven waardevolle informatie van huidige en voormalige werknemers. Let op rode vlaggen zoals een hoog personeelsverloop, negatieve beoordelingen over management en een slechte werk-privébalans.

Het sollicitatiegesprek is er ook voor jou
Bij sommige bedrijven lijkt het tijdens het sollicitatiegesprek wel eenrichtingsverkeer. Jij mag komen uitleggen waarom ze je zouden moeten aannemen. Zo werkt het dus niet. Stel zelf ook vragen. Hoe is de stijl van leidinggeven, hoe vieren jullie hier successen en als je helemaal lef hebt: waarom zou ik dit werk hier willen doen en niet ergens anders?

Durf nee te zeggen
Zeker als je net op de arbeidsmarkt bent kun je geneigd zijn om het eerste aanbod aan te nemen. Je wil aan de slag en het wordt ook wel eens tijd voor een serieus salaris. Voelt het eerste aanbod helemaal goed? Gewoon doen! Maar vergeet niet dat je niet verplicht bent om ja te zeggen. Word je niet blij van de cultuur? Zijn er weinig ontwikkelmogelijkheden? Word er weinig aandacht aan waardering gegeven? Kortom: twijfel je, vergeet niet dat je ook nee kunt zeggen.

Prik door gouden bergen heen
Personeelstekort is een serieus probleem voor bedrijven. Hierdoor beloven sommigen gouden bergen. Geen nee tegen zeggen natuurlijk, maar probeer er wel doorheen te prikken. Allereerst is het goed om eens bij iemand te checken of die gouden bergen er ook echt wel komen. Daarnaast zegt het iets over een bedrijf als ze het als trucje inzetten. Een goede beloning en waardering horen namelijk standaard bij goed werkgeverschap. Bovendien zijn gouden bergen leuk, maar uiteindelijk worden de meeste mensen gelukkiger van zinvol werk met fijne collega’s.

De eerste stappen op de arbeidsmarkt kunnen best overweldigend zijn. Met deze tips heb je alvast wat in je bagage zitten. En bedenk dat elke ervaring bijdraagt aan jouw carrièrepad. Was het niet jouw baan, dan heb je wat geleerd over jezelf. Ook heel waardevol! Uiteindelijk weet je vaak pas waar je happy van wordt door te proberen. Succes!