Vergroot je kans op sollicitanten met een laagdrempelig sollicitatieproces

Sollicitatieformulier invullen, drie documenten uploaden, account aanmaken voordat je kunt solliciteren. Het zijn allemaal hobbels die ervoor zorgen dat sollicitanten afhaken bij jouw sollicitatieprocedure. Hou het daarom simpel. Dit vergroot de kans op meer sollicitanten. In dit blog leggen we je uit hoe je een laagdrempelige sollicitatieprocedure neerzet.

Gebruik zo min mogelijk stappen
Vraag jezelf af welke informatie je echt nodig hebt en gebruik dat als uitgangspunt voor de stappen in je proces. Heb je een uitgebreide motivatiebrief nodig of kan een alinea met een korte motivatie ook? Hoe minder en hoe kleiner de stappen, hoe laagdrempeliger je procedure is.

Maar…wat als je juist wel een drempel op wil werpen? Bijvoorbeeld opleiding of beschikbaarheid in het weekend. Natuurlijk hoef je dat soort stappen niet te schrappen. Dan is je doel niet direct een laagdrempelige procedure, maar wil je op voorhand een selectie maken. Zorg dan wel dat het noodzakelijk is voor de functie.

Zorg voor een gebruiksvriendelijke omgeving
Te lange of slechtwerkende sollicitatieformulieren zijn een buzzkiller voor sollicitanten. Als je ermee werkt, zorg dan het formulier kort is en makkelijk werkt. Loop ook eens door je eigen formulier heen alsof je sollicitant bent. Zo zie je direct waar je de neiging hebt om af te haken en weet je waar de sollicitant dat dus ook heeft.

Werk je met een online platform, zorg dan dat het intuïtief werkt en dat het makkelijk navigeert. Voor zowel desktop als mobiele gebruikers. Deze laatste groep wordt steeds groter, dus het is belangrijk dat je ook mobiel makkelijk moet kunnen solliciteren en eventueel uploaden.

Leg je stappen uit
Zet bij je vacature de stappen die de sollicitant kan verwachten. Dit kun je in tekst doen, maar ook visueel maken. Vertel wanneer iemand een reactie kan verwachten en wat er daarna gebeurt.

Plan slimme gesprekken
Er hebben zich geschikte kandidaten gemeld. Tijd voor de gesprekken. Er zijn dan vaak veel mensen die de potentiële nieuwe collega willen spreken. Maar een procedure van drie gesprekken kan behoorlijk afschrikken. Ga daarom slim om met de gesprekken. Na afloop van het gesprek even een rondje lopen en een informele kop koffie met het team bijvoorbeeld. Zo heb je gesprek, rondleiding en kennismaking met het team in één afspraak.

Wees makkelijk bereikbaar
Niet iedereen pakt meer direct de telefoon bij een vraag. Je helpt sollicitanten door het makkelijker te maken je te bereiken. Bijvoorbeeld met een appje. Je kunt je nummer vermelden met de uitnodiging te appen als er vragen zijn. Beter nog is om een plug-in voor Whatsapp op je site te installeren. Zo kunnen sollicitanten direct met je appen.

Denk buiten de kaders
Vind je dit allemaal nog niet laagdrempelig genoeg en ben je toe aan een stap verder? Denk dan buiten de kaders. Er is geen wet die zegt dat je hetzelfde moet doen wat andere bedrijven doen. Je kunt bijvoorbeeld blind uitnodigen. Via speciale apps kun je delen van je agenda openzetten. Kandidaten die zichzelf geschikt vinden plannen dan zelf een gesprek in. Een ander voorbeeld is om de motivatiebrief en cv helemaal achterwege te laten en alleen om een LinkedIn-profiel te vragen.

Vraag feedback van je sollicitanten
Wie weet er beter hoe het sollicitatieproces was dan de sollicitant zelf? Hun feedback is een schat aan informatie om je proces te verbeteren. Ga dus met ze in gesprek en vraag waar je het beter kunt doen.

Een soepel en makkelijk sollicitatieproces is een must om tussen alle vacatures positief op te vallen. Je trekt meer sollicitanten aan en je werkt tegelijk aan het imago van je bedrijf. Te belangrijk om niets mee te doen dus!