Flexibele schil: dit zijn de voordelen en zo kom je er aan

Met mensen werken is prachtig, maar ook onvoorspelbaar. Ziekte, zwangerschap, een andere baan. Ineens kan de situatie veranderen. Maar het werk gaat wel door. En ook het werk is in veel branches veranderlijk. Er zijn voorspelbare piekperiodes, maar door onderbezetting of arbeidsmarktkrapte kan de druk zomaar te hoog worden. Een flexibele schil helpt je om snel op en af te kunnen schalen wanneer het nodig is.

Maak je bedrijf wendbaar en bouw een flexibele schil op

Wat is een flexibele schil?
Dit zijn alle mensen die je op flexibele basis kunt inhuren. Bijvoorbeeld mensen met een oproepcontract, zzp’ers of mensen die via een uitzend- of detacheringsbureau bij je werken. Meestal zet je de flexibel schil in bij extra drukte of onderbezetting. ‘Piek of ziek’ dus.

De cijfers op een rij
Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat er in 2023 bijna 4 miljoen flexwerkers waren. Dit zijn mensen met een flexibele arbeidsrelatie (oproep- een uitzendovereenkomsten bijvoorbeeld) én zzp’ers. Samen vormen ze 41% van alle werkenden.

Niet alleen bedrijven zien de voordelen van een flexibele schil, ook werknemers zelf kiezen hier zelf meer en meer voor. Het geeft ze meer vrijheid. Ze kunnen vaak zelf kiezen waar en wanneer ze werken. En dit doet echt niet af aan de kwaliteit van deze medewerkers. Het is een achterhaald idee dat mensen die op flexibele basis werken, minder verbonden zijn met je bedrijf. We schreven daar al eens dit blog over.

Voordelen van een flexibele schil
Het woord zegt het al: je bent flexibel. Je huurt iemand in wanneer je diegene nodig hebt. Dus je maakt geen kosten als er geen werk is.

Daarnaast zijn er nog meer voordelen:

  • Continuïteit: het werk gaat door en komt niet op de schouders van de vaste medewerkers terecht.
  • Expertise: je kunt mensen opnemen in je flexibele schil met specifieke kennis die je niet continu nodig hebt.
  • Verlaagd risico: het werkgeversrisico dat je loopt bij bijvoorbeeld ziekte, speelt niet bij mensen in je flexibele schil.
  • Wendbaar: je bent als organisatie snel wendbaar, omdat er niets stil hoeft te liggen. Maar ook de flexkrachten zijn vaak heel wendbaar. Ze zijn gewend om bij verschillende opdrachtgevers (die kennis brengen ze ook nog eens mee) zich het werk snel eigen te maken.

Flexibele schil opbouwen
Helaas geldt voor flexibele krachten hetzelfde als voor alle werknemers. Ze zijn schaars. Niemand trekt zomaar een blik mensen open. Hoe bouw je dan een flexibele schil op?

Dit heeft tijd nodig. Het begint met hoe je ernaar kijkt. Als je de flexibele schil inderdaad ziet als dat blik met mensen, dan verleid je mensen niet om bij jou te werken. Ook flexibele krachten hebben het vaak voor het uitkiezen. Maak hen daarom echt onderdeel van het team wanneer ze bij je werken. Zo haal je het meeste uit hun expertise.

Verder vraagt het veel netwerken. Zowel met flexwerkers, bemiddelingsbureaus als met andere bedrijven. Bezoek jobevents, nodig bureaus uit of zeg een keer ja als ze je bellen voor een afspraak.

Bij KLOPT! hebben we veel ervaring met het opbouwen van een flexibele schil en met het aantrekken van flexkrachten. Wil je eens met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact op!