Werven van GenZ: zo haal je ze binnen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de nieuwe lichting werkzoekenden is anders dan de generatie daarvoor. Maar what else is new? Dat is altijd zo geweest. Toch roept deze generatie veel op bij de generaties voor hen. Er zijn zelfs trainingen om met ze om te gaan op de werkvloer. Wat maakt het verschil nu zo groot? Onder andere de manier waarop ze naar werk en carrière kijken. En dat betekent dat je ze ook anders moet werven. Hoe dat is leggen we je uit in dit blog.

Dit is GenZ
Eerst even de feiten over GenZ op een rij. Het hangt een beetje af aan wie je het vraagt, maar GenZ is geboren zo ongeveer tussen 1997 – 2012. Het is een generatie die wel impact wil maken, maar ook hun privéleven goed bewaakt. Diversiteit, ook op de werkvloer, vinden ze vanzelfsprekend. Verder zijn ze vaker bezig met het achterlaten van een mooiere wereld voor de volgende generatie. Sommigen zullen dus ook hun werkgever daarop selecteren. De generatie voor hen – de millennials – kwam de arbeidsmarkt op toen er veel minder keuze in banen was. Door krapte op de arbeidsmarkt kunnen GenZ’ers selectiever zijn. De ‘boomers’ (ja millennials, we weten het, officieel is dit de generatie van na de oorlog) kijken vaak naar GenZ als lui of verwend. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ze stellen andere prioriteiten en zijn daardoor hooguit anders. 

Het verschil in werven van millennials
We schreven al eens eerder een blog over het werven van millennials. Dit is de generatie geboren tussen ongeveer 1981 en 1996. Zij waren de eerste digitale generatie en ze groeiden op terwijl internet en sociale media ontstonden. Gen Z kent geen wereld zonder smartphone. Dat zie je terug in hoe ze werk zoeken:

• Millennials zoeken vaak nog via traditionele vacaturesites en LinkedIn. Generatie Z kijkt eerst op TikTok en Instagram of jouw bedrijf wel echt is wat je beweert.
• Millennials willen graag het verschil maken én carrière maken. Generatie Z wil ook impact maken, maar niet ten koste van hun privéleven.
• Millennials accepteren dat ze onderaan moeten beginnen. Generatie Z wil weten waar ze over twee jaar kunnen staan.
• Millennials waarderen flexibiliteit. Generatie Z ziet het als een basisbehoefte, niet als een voorrecht.

Als je dit weet kun je daar slim gebruik van maken in je werving. Raak je de juiste snaar, dan bereik je het hart van een hele waardevolle groep mensen op de arbeidsmarkt. Het vergt echt een mind-shift. Van: “ze mogen blij zijn dat ze hier mogen werken” naar “wat zijn we blij dat deze mensen bij ons komen werken”. Vlieg je bij dit idee al tegen het plafond? Lees dan niet verder. Sta je er voor open? Doe dan je voordeel met de volgende tips. 

Zo pak je je werving aan
1. Gebruik korte, wervende vacatureteksten waarin de sollicitant centraal staat
Je kent ze wel, die stoffige teksten vol wollig taalgebruik. "Wij zijn een dynamische organisatie die...". Stop maar. Vertel gewoon wat je doet, waar je voor staat en vooral: waarom een jongere bij jou aan de slag zou willen. Kort, krachtig en zonder poespas. Begin je vacaturetekst dus ook niet met eerst over jezelf te praten. “Kom jij ons helpen om ons bedrijf op de kaart te zetten?” Dat willen ze pas doen als ze weten waarom ze bij jou zouden moeten komen werken. 

2. Maak je sollicitatieproces laagdrempelig
Een sollicitatieformulier met 10 invulvelden? Vergeet het maar. Zorg dat sollicitanten simpel kunnen reageren. En geef ze daarin ook de keuze. Via WhatsApp een kort filmpje sturen? Prima! Een spraakbericht? Nog beter. Hoofdzaak is: maak het niet ingewikkelder dan nodig is en laat ze solliciteren op een manier die voor hen het handigste is. En zorg er uiteraard voor dat solliciteren smartphone-vriendelijk kan. 

3. Wees razendsnel
Deze generatie is gewend aan directe reacties. Als hun vrienden op Snapchat niet binnen een paar minuten reageren, terwijl ze het berichtje wel zien, vinden ze dat gek. Doe jij er twee weken om te reageren op een sollicitatie, dan zijn ze al weg. Regel een snelle eerste reactie - binnen een dag. Dat hoeft echt niet heel uitgebreid. Een kort berichtje waarin je toelicht wat ze kunnen verwachten is genoeg.

4. Laat zien waar je voor staat
GenZ wil weten waar ze aan bijdragen. Wat is je doel als bedrijf? Waar maak je het verschil? Vertel het eerlijk, zonder er te groots over te doen. En laat het niet alleen een praatje zijn. Deze generatie ruikt nep van kilometers ver. 

5. Deel een kijkje achter de schermen
Laat eens zien hoe het er bij jullie aan toegaat. Geen gelikte promopraatjes, maar echte verhalen van je medewerkers. Wat doen ze op een dag? Waar lopen ze tegenaan? Wat maakt het werk leuk? Deel het op sociale media en hou het echt. 

Wat levert het je op?
Door je werving aan te passen aan deze nieuwe generatie, maak je het hele sollicitatieproces beter. Want eigenlijk zit niemand – uit welke generatie dan ook - te wachten op ingewikkelde procedures en wollig taalgebruik. Door het simpel en menselijk te houden, trek je niet alleen jonge mensen aan. Je maakt het voor iedereen prettiger.

En het mooiste? Deze generatie brengt frisse energie mee. Ze durven vragen te stellen die anderen niet durven stellen. Ze komen met oplossingen waar niemand aan gedacht heeft. Niet omdat ze slimmer zijn, maar omdat ze anders kijken.

Ze zijn gewoon anders
Probeer er anders naar te kijken: ze zijn niet veeleisend, ze zijn helder. Ze zijn niet ongeduldig, ze zijn efficiënt. En ze zijn niet lastig, ze zijn eerlijk. Kortom: ze zijn gewoon anders dan je misschien gewend bent. Pas je werving daarop aan en je zult zien dat deze groep je bedrijf meer te bieden heeft dan je denkt.